Λύσεις Γρίφων για το 4o Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού


Οι Ομάδες που συμμετείχαν στο 4ο Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού ήταν 7.

  1. Κόντο θέε μου
  2. Σερσέμηδες
  3. Οι Γρήγορες νοικοκυρές
  4. Οι αταίριαστοι
  5. VIVIDERS
  6. Δέν ‘εχουμε
  7. Πήραμε την κάτω βότκα

Οι ομάδες συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό σχολείο στις 11:00. Θέλοντας να δώσουμε προβάδισμα 2 λεπτών  σε μία από τις  ομάδες, τις βάλαμε να συμμετέχουν σε τσουβαλοδρομίες  όπου η ομάδα που κέρδισε, πήρε πρώτη τον 1ο γρίφο και οι υπόλοιπες μετά από 2 λεπτά.Οι ομάδες μαζί με τον γρίφο έπαιρναν και ένα καρτελάκι όπου θα χρειαζόταν για να λύσουν τον τελικό γρίφο.Πάμε λοιπόν να δούμε τους Γρίφους και τις Λύσεις τους.

 

ΛΥΣΗ : ΣΚΟΠΕΛΑ

Σε αυτόν τον γρίφο η αναφορά στην Κυρά Φροσύνη που έπνιξε ο Αλη Πασάς είναι για την λίμνη.Στην περιοχή, λίμνη βρισκόταν στα Σκόπελα και πλέον στη θέση της υπάρχει ένα μαγγανοπήγαδο .Εδώ οι ομάδες έπρεπε να ψαρέψουν 2 πλαστικά ψάρια που είχαμε σε ένα δοχείο με νερό.

 

ΛΥΣΗ : ΣΤΑΜΝΙΟΙ ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Εδώ η αναφορά στους Αγίους είναι διότι στους Σταμνιούς ο παλαιός ναός Κωνσταντίνου και Ελένης έγινε μετέπειτα σχολείο.Εδώ οι ομάδες έπρεπε να λύσουν την παρακάτω μαθηματική παράσταση που τους δώσαμε.

.

Η δε παράσταση που δόθηκε προς λύση ακολουθεί τον κανόνα των μαθηματικών που λέει ότι όταν υπάρχουν πολλών ειδών πράξεις σε μια παράσταση τότε από αριστερά προς τα δεξιά γίνονται πρώτα οι πράξεις στις παρενθέσεις, μετά οι πολλαπλασιασμοί και οι διαιρέσεις και στο τέλος οι προσθέσεις και αφαιρέσεις.

 

ΛΥΣΗ : ΚΤΙΣΜΑ ΟΤΕ ΣΤΟ ΦΟΡΤΙ

Ο γρίφος μιλάει για τον ΟΤΕ, που πλέον ονομάζεται COSMOTE που εμείς προφέρουμε ΚΟΣΜΟΤΕ.Εδώ στις ομάδες είχαμε ετοιμάσει δύο πλαστικά ποτήρια που τα είχαμε ενώσει με ένα μακρύ σπάγκο και έπρεπε δύο άτομα από την ομάδα να πουν την παρακάτω φράση και να την ακούσει ο άλλος.

Η ΖΩΗ ΕΊΝΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ…. ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ.

 

ΛΥΣΗ : ΣΓΟΥΡΟΚΕΦΑΛΙ Κ.Δ.Α.Π.

 

Από το κρυπτόλεξο αφαιρούνται οι λέξεις

ΟΡΙΖΌΝΤΙΑ

ΚΥΝΗΓΙ, ΔΗΜΟΣ, ΣΤΙΓΜΕΣ, ΖΩΗ, ΓΕΛΑ, ΤΡΕΧΩ, ΖΩΝΗ, ΣΠΑΩ

ΚΑΘΕΤΑ

ΘΗΣΑΥΡΟΣ, ΨΑΧΝΩ, ΖΩΗ, ΜΑΣΚΑ

Τα 4 γράμματα που απομένουν είναι Κ Δ Α Π

Το οποίο είναι Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Εδώ οι ομάδες έπρεπε να βρουν το λογότυπο που φαίνεται στον γρίφο κάτω δεξιά, όπου είχαμε κρύψει στο Κ.Δ.Α.Π.

 

 

ΛΥΣΗ : ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΒΙΛΑ ΠΑΧΙΑΔΑΚΗ

Εδώ παίρνουμε το γράμμα της λέξης που υποδεικνύει ο αριθμός και σχηματίζουμε το «ΠΑΧΙΑΔΑΚΗΣ» και η λύση είναι η βίλα Παχιαδάκη. Εδώ οι ομάδες έπρεπε πάλι να βρουν το λογότυπο που φαίνεται στον γρίφο κάτω δεξιά.

 

 

ΛΥΣΗ : ΕΠΙΣΚΟΠΗ, ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ ΙΩΑΝΝΗ

Το απόσπασμα αυτό είναι από το βιβλίο του Γιώργου Κατσαλή. Εδώ οι ομάδες έπρεπε πάλι να βρουν το λογότυπο που είχαμε κρύψει στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

 

 

ΛΥΣΗ : ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΠΡΟΣ ΓΑΛΙΦΑ

«Ο κήπος του Χακή» είναι μια έκφραση γραμμένη σε τοίχο στον δρόμο προς Γαλίφα, περίπου 400 μέτρα πρίν το γεφυράκι.  Είναι κάτι που όλοι βλέπουμε αλλά πόσοι το προσέχουμε;Εδώ οι ομάδες έπρεπε να καθαρίσουν φακή που είχαμε σε ένα μπολ και από εκεί έπαιρναν τον επόμενο γρίφο.

 

 

ΛΥΣΗ : ΓΑΛΙΦΑ ΚΕΝΤΡΟ ΧΩΡΙΟΥ

Εδώ εκμεταλλευόμενοι την πορεία που ακολούθησαν οι Ομάδες αναφέρουμε το «πιο πέρα» για να συνεχίσουν προς τη Γαλίφα όπου γίνεται το καρναβάλι και να τους μουτζουρώσουμε, όπως κάνουμε κάθε φορά γιορτάζοντας τις απόκριες.

 

 

ΛΥΣΗ : ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΠΑΡΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ

Το κείμενο που αναρτήθηκε είναι από την ιστοσελίδα του Aegean Festival ενώ από πίσω από το κείμενο είναι το επίσημο έμβλημα του.Οι ομάδες εδώ έπρεπε να τραγουδήσουν κάποιο τραγούδι που θα διάλεγαν από την λίστα που είχαμε.

 

 

ΛΥΣΗ : ΑΙΤΑΝΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Σε αυτόν τον γρίφο βασιστήκαμε σε ένα συνέδριο για την μεσογειακή διατροφή που ήταν να γίνει στα Αιτάνια με συμμετοχή και ξένων επιστημόνων.  Στο δημοτικό σχολείο Αϊτανίων έγιναν οι υποδομές για την φιλοξενία των μεταφραστών αλλά τελικά το συνέδριο δεν έγινε.  Διατόνιον είναι  αρχαία ονομασία του χωριού. Εδώ οι ομάδες έπρεπε να φτιάξουν με τα υλικά που είχαμε, ντάκο με ντομάτα και να τον φάνε!

 

ΛΥΣΗ : ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΗΠΕΔΟ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ

Εδώ δίνουμε προσοχή στον αγώνα Νο 8 ο οποίος είναι Ατρόμητος Επισ. – Ηλυσιακός Αθ. εντός έδρας για τον Ατρόμητο.  Αυτή ήταν η λύση του γρίφου.Εδω οι ομάδες έπρεπε να βάλουνε 2 γκόλ σε ένα παιδικό τέρμα απο μια απόσταση 3-4 μέτρων.

 

 

ΛΥΣΗ : ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΧΩΡΙΟ, ΠΎΡΓΟΣ ΤΟΥ ΦΏΣΚΟΛΟ

Ο γρίφος που δυσκόλεψε περισσότερο τις Ομάδες.  Το κρυφτό το αναφέρουμε για να βάλουμε στο μυαλό των ομάδων τον τρόπο μέτρησης ανά 5 : 5–10–15…

Χωρίζουμε λοιπόν ανά 5άδες και βάζουμε τη μία κάτω από την άλλη

Ο Ι Υ Τ Σ Ε Κ Ρ Ο ΚΝ Ο Γ Υ ΟΕ Σ Ο Φ ΛΤ Π Σ Ω Ο

Ο Ι Υ Τ Σ Διαβάζουμε κάθετα:

Ο ΕΝΕΤΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ

ΦΩΣΚΟΛΟ

 Ε Κ Ρ Ο Κ
Ν Ο Γ Υ Ο
Ε Σ Ο Φ Λ
Τ Π Σ Ω Ο

Εδώ οι ομάδες έπρεπε να πάνε στο Καινούργιο Χωριό όπου βρίσκεται ο Πύργος Φώσκολο και εκεί θα τους περιμένανε δύο άτομα με ένα παλιό χειρόμυλο όπου έπρεπε να αλέσουν στάρι και να το πάρουν μαζί τους.Λόγο όμως ότι εκείνη την ημέρα γινόταν κηδεία, ζητήσαμε μόνο να μας λύσουν τον γρίφο και θα τους δίναμε ένα σακουλάκι με αλεύρι.

 

 

ΛΥΣΗ : ΓΑΛΥΠΕ

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία το δέντρο φαίνεται σαν ροζιασμένο χέρι και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σιντριβάνι της Γάλυπε που είναι και το μόνο στην ευρύτερη περιοχή.Εδώ οι ομάδες έπρεπε να βρουν το λογότυπο που είχαμε κρύψει.

 

 

  1. Χαλασμένο κρασί. –Ξύδι
  2. Ακατοίκητο νησί στα δύο πόδια της Χαλκιδικής. – Κέλυφος
  3. Την κάνει και ο οδοντίατρος. Εξαγωγή
  4. Έχει στη ΒΙ.ΠΕ (ενικός). Εργοστάσιο
  5. Αρωματικός Αειθαλής θάμνος. Αρισμαρί
  6. Πρωτεύουσα της, η πόλη του Φωτός. Γαλλία
  7. Εκεί μπήκε ο Καρακατσάνης. Τηγάνι

Η λύση του παραπάνω γρίφου οδηγεί τη σκέψη μας σε χοχλιούς – εργοστάσιο – Γαλλία – Εξαγωγή δηλαδή στο παλιό Χοχλιδάδικο. Εκεί ένα μέλος από τις ομάδες που πήγαιναν έπρεπε να βάλουν το αλεύρι που είχαν,σε ένα πιάτο,το πιάτο πάνω στην πλάτη τους και να συρθούν χωρίς να τους πέσει το πιάτο!

 

 

ΛΥΣΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΤΑΒΕΡΝΑ ΘΕΑ (ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΙ)

Ο Ηρακλής είναι αναφορά που γίνεται γιατί αυτό είναι το όνομα του ιδιοκτήτη της ταβέρνας ΘΕΑ που έχει στρουθοκαμήλους.  Ως γνωστό, οι στρουθοκάμηλοι γεννούν πολύ μεγάλα αυγά και για αυτό αναφέρεται ότι με ένα αυγο΄θα γίνει ομελέτα για πολλά άτομα. Εκεί οι ομάδες έπρεπε να βρουν το λογότυπο που είχαμε κρύψει.

 

 

ΛΥΣΗ : ΣΓΟΥΡΟΚΕΦΑΛΙ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η φωτογραφία είναι από το Σχολείο του Σγουροκεφαλίου και είναι η μεγάλη βρύση που βρίσκεται στον περίβολο του σχολείου. Εκεί οι ομάδες έπρεπε να παίξουν το παιχνίδι με το λάστιχο, που λίγο πολύ, όλοι έχουμε παίξει μικροί.

 

ΛΥΣΗ : ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Ο πιο τεχνικός μας γρίφος.  Τα καρτελάκια που έπαιρναν οι Ομάδες σε κάθε γρίφο είχαν επάνω τρία γράμματα καθώς και τον αριθμό του Γρίφου.  Στον χάρτη έχει αλλαχτεί  η σειρά των χωριών σε σχέση με την αρχική αφίσα.  Εξ ου και η αναφορά για το ταξίδι.  Αν τα καρτελάκια τοποθετούνταν σε σειρά όπως φαίνεται η διαδρομή στο χάρτη που δόθηκε στο γρίφο ανάλογα με το γρίφο που οδηγούσε στο εκάστοτε χωριό τότε 8 συγκεκριμένα καρτελάκια στη σειρά δημιουργούσαν την έκφραση

«ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ»

 Πηγαίνοντας λοιπόν οι ομάδες στο πρώην Δημαρχείο, αφού έδειχναν τον τρόπο με το οποίο έλυσαν το τελικό γρίφο, έπαιρναν ένα ακόμη φάκελο που θα τους οδηγούσε στο κλειδί του θησαυρού!!!

 

Οι ομάδες πηγαίνοντας στο μουσείο έβρισκαν ένα μπαούλο με διαφορά ρούχα και αποκριάτικα είδη. Καθετί που έπιαναν από το μπαούλο έπρεπε να το φοράνε μέχρι να βρουν το ρούχο που είχαμε κρύψει το κλειδί. Όταν το έβρισκαν έπρεπε φορώντας τα ρούχα που είχαν βάλει, να πάνε στο δημοτικό σχολείο που ήταν το σεντούκι με τον Θησαυρό και να το ανοίξουν.

Οι φετινοί νικητές ήταν η ομάδα ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΩ ΒΟΤΚΑ. Περιμένουμε  λοιπόν του χρόνου, την σειρά τους να μας προσφέρουν μερικές ώρες διασκέδασης.