Το Χωριό μας


Η Επισκοπή βρίσκεται στην επαρχία Πεδιάδος, 18 χιλιόμετρα ΝΑ της πόλης του Ηρακλείου. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 350 μέτρων, σε έναν από τους πολλούς λόφους που, εναλλασσόμενοι με μικρές κοιλάδες, διαμορφώνουν το ανάγλυφο όλης της περιοχής. Η γεωγραφική της θέση της εξασφαλίζει προνομιακή σχέση τόσο με τη θάλασσα, όσο και με την ενδοχώρα του νομού.

Αποτελεί εδώ και αιώνες το κεφαλοχώρι της περιοχής και γι΄αυτό και ως σήμερα εξακολουθεί να είναι διοικητικό κέντρο, συγκεντρώνοντας δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, ιατρείο, τράπεζα και αρκετά καταστήματα. Ως το 2010 η Επισκοπή ήταν η έδρα του ομώνυμου δήμου, ενώ σήμερα ανήκει διοικητικά στο δήμο Χερσονήσου.

Στο κέντρο του οικισμού υπάρχει ο παραδοσιακός πυρήνας με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα στενά, γεμάτα λουλούδια σοκάκια, τις αμέτρητες μικρές εκκλησίες και την πλατεία του Αγίου Μηνά με τα παραδοσιακά καφενεία. Έξω από τον παραδοσιακό αυτό πυρήνα αναπτύσσεται το σύγχρονο κομμάτι του οικισμού ο οποίος συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Οι γύρω λόφοι είναι κατάφυτοι, κυρίως με ελιές και αμπέλια, που αποτελούν και τις σημαντικότερες καλλιέργειες της περιοχής. Η γεωργία είναι μια από τις σημαντικές ασχολίες των κατοίκων.

Οι Επισκοπιανοί αγαπούν τον τόπο τους και διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τα έθιμα και τις παραδόσεις της περιοχής, αλλά και έναν τρόπο ζωής που κρατά ακόμη ρυθμούς μιας παλιότερης εποχής, πιο απλούς και πιο ανθρώπινους.